Brugmansia’s

Brugmansia

De Brugmansia is een kuipplant die met de juiste aanpak een feest kan worden in iedere tuin. Hij is zowel uit zaad als uit stek te kweken. Zaailingen bloeien echter niet altijd het eerste jaar, dus is het aan te raden een jonge plant aan te schaffen. De Brugmansia wordt vaak gezien als een familielid van de Datura ook wel Doornappel genoemd, maar is  echter een zelfstandige plantensoort. De Brugmansia is behalve om zijn aantrekkelijke bloeiwijze, ook bekend om zijn verrukkelijke lucht. Op zomeravonden verspreidt de plant een heerlijke frisse zomerse lucht. De plant is met de juiste verzorging een dankbare groeier. Laat de plant als hij van de kweker of de winkel komt eerst even acclimatiseren en zet hem in ieder geval pas buiten na de IJsheiligen.

De Brugmansia heeft in ieder geval de ruimte nodig. In een grote pot kan hij al in het eerste jaar uitgroeien tot 1.80 m. De ochtendzon wordt als beste verdragen. Hebt u een tuin op het zuiden, geef de plant dan ‘s ochtends en liefst ‘s avonds een forse plens water. Maar zorg er wel voor de wortels niet in het water blijven staan. De plant kan ook in de volle grond worden geplaatst, dan wel op een warme zuidmuur. Met de slappe winters van tegenwoordig en een toekomst met nog warmere winters kan men zelfs proberen de kuipplant buiten te laten overwinteren, mits deze op een beschutte plek staat. Met noppenfolie kan hij eventueel bij vorst worden afgedekt. Het is echter nooit een garantie dat hij de winter overleeft. De plant kan ook worden opgerooid en ingekuild. Dit is echter alleen voor de wat ruimere tuinen een optie. Mijn exemplaren snoei ik in het najaar terug en laat ik overwinteren in de kelder.

Voor liefde van planten kweek ik hobbymatig brugmansia’s. Met een collectie van ±20 soorten in verschillende kleuren, bloemvormen en bonte variëteiten.  Mocht u belangstelling hebben of u zoekt een bepaalde variëteit kunt u mij mailen. 

 

“Mijn exemplaren snoei ik in het najaar terug en laat ik overwinteren in de kelder.”

 

 

Hoveniersbedrijf
Buring Tuinen Peize